Академия Liber - форумът
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Юли 19, 2024, 11:40:19

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
SMF - Just Installed!
135 Публикации в 26 Теми от 27 Членове
Последен член: Яна Монева
* Заглавна Страница Помощ Търси Вход Регистрирай
+  Академия Liber - форумът
|-+  Конкурс за годишната награда на Академия Liber за втора издадена поетична книга
| |-+  Известия
| | |-+  Гласуването започва
« назад напред »
Страници: [1] Надолу Изпечатай
Автор Тема: Гласуването започва  (Прочетена 4049 пъти)
admin
Administrator
Newbie
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 42


Профил
« -: Октомври 14, 2009, 12:54:36 »

Реалното гласуване започва днес.
След като в последните дни гласуващите имаха възможност да прочетат представените за конкурса книги, днес - в специален подфорум - ще бъдат "открити" теми за всяка от участващите книги, в които ще може да се гласува за тях.
Всеки от гласуващите ще отрази в таблицата своето мнение по десетстепенна скала. Десета "степен" може да получи книга, която - според гласуващия - отговаря на поне пет от формулираните критерии, допълнени с възможността за спонтанно одобрение от пет "степени", изразяващо комплексния ефект на книгата върху гласуващия (нещо като: "Жалко, книгата свърши!!!"). Някои от критериите и техните конкретизации са: Обща креативност на проекта (премисленост на концепцията на книгата, нейната последователна защита чрез текст и подредба, наличието на елементи, позволяващи да се твърди с достатъчна увереност, че книгата търси и открива нови територии...); оригиналност на изказа (отсъствието на поетични фигури, разпознавани безусловно и още на интуитивно ниво от читател с достатъчно добра литературна култура като "клишета" или - при наличието им - поставянето им в контекст, генериращ ново и уникално възприятие...); диалог с литературни традиции (наличието в книгата - като цялостен проект - или в много от текстовете в нея, на диалог с различни литературни традиции, било като препратки, било като ясно различимо вслушване в тях и последвал авторски отговор...); креативност на заглавието и връзката му (формална или концептуално-смислова) с включените творби; стилистична последователност и удържане в цялост; наличие на ярки смислово-образни фигури и похвати и тяхната връзка с текста и контекста на творбата/творбите; съотношение на ярки, запомнящи се, въздействащи, оригинални твърби спрямо общия обем на книгата; сюжетност и тематики: толерира се уникалност в третирането на стари, традиционни, общочовешки теми или нетрадиционни, малки теми, изведени по уникален начин и със силно въздействие, представящи неочакван ракурс и поглед...
За да бъде преодоляна "свенливостта на първия" всяка от книгите ще стартира със "служебно присъдено", еднакво за всички, гласуване със степен "5".

Бележка: Припомняме, че този конкурс няма амбицията да оценява или категоризира автори, книги и таланти, да претендира за универсалност и приложимост на "скалата" на неговите резултати към някаква йерархия на "Литературата, като такава" (тук следва усмивка). Той просто ще отрази мнението на достатъчно представителна група от пишещи и публикуващи автори за представените книги. В известен смисъл резултатите биха могли да се използват и реверсивно - чрез тях да се анализират нагласи и предпочитания сред пишещите... Начинът на гласуване - освен пълната прозрачност - е уникален и в нещо друго: резултатите няма да бъдат оповестяване на консенсус, постигнат от едно жури, "изглаждащ" както индивидуалните предпочитания и различия на журиращите, така и - често, практиката го казва - изравняващ отличените: "печели" текст (или книга), предизвикал не най-голям възторг у неколцина от членовете на журито, а този, който не е предизвикал ничие отрицание (по многобройни, не толкова трудни за изброяване причини)... В същото време резултатите ще бъдат не просто "триумф" на "количествената демокрация" - защото всеки от гласуващите може ясно и публично да изрази позицията си, да посочи различаваните от него достойнства и недостатъци, да изговори себе си чрез предлаганата от него платформа, дефинираща преценката му за стойност и качество...
Може да се каже още много... но по-смислено е да се направи след края на гласуването.
« Последна редакция: Октомври 14, 2009, 12:56:47 от admin » Активен
admin
Administrator
Newbie
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 42


Профил
« Отговор #1 -: Октомври 25, 2009, 12:31:32 »

За да бъде преодоляна "свенливостта на първия" всяка от книгите ще стартира със "служебно присъдено", еднакво за всички, гласуване със степен "5".

Тъй като гореспоменатото "служебно" гласуване вече изпълни своята роля - осигури на всички участници равен старт при относително висока "база", преди минути тези "служебно" вписани 5-ици бяха изтрити. В момента анкетите отраяват само реалното гласуване от членове на академията.
До крайния срок за гласуване в първия тур остават по-малко от 36 часа...
Активен
Страници: [1] Нагоре Изпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.8 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC Valid XHTML 1.0! Valid CSS!